Dana 22.03.2017.godine biće uredno vodosnabdijevanje na teritoriji Opštine Bijelo Polje za potrošače koji se snabdijevaju vodom za piće iz gradske vodovodne mreže sa izvorišta rijeke Bistrice.

Danas je svjetski dan voda, koji se obilježava svake godine 22. marta. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o prirodi i razvoju u Rio de Janeirou, skupština UN je rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan posebno upozori na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Tako je npr. 1995. godine obilježen pod motom: “Žene i voda”, 2004. godine: “Voda i katastrofe”, a 2007. godine: “Kako se nositi s oskudicom”.

Svakog dana prosječno domaćinstvo koje broji 4 člana porodice potroši oko 70 litara vode na ispiranje wc-a, jedan od šest ljudi na Zemlji nema dnevnih 20-50 litara osigurane svježe vode za piće, a svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece. Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Voda pokriva 71% Zemljine površine. Ona je vitalna za sve poznate forme života. Na zemlji, 96,5% planetarne vode je u morima i okeanima, 1,7% je podzemna voda, 1,7% je u glečerima i ledenim kapama Antarktika i Grinlanda, i mala frakcija je u drugim vodenim telima, i 0,001% u vazduhu kao paraoblaci (formirani od leda i tečne vode suspendovane u vazduhu) i precipitacijiSamo 2,5% Zemaljske vode je slatka voda, i 98,8% te vode je u ledu (izuzev leda u oblacima) i podzemnoj vodi. Manje od 0,3% sve slatke vode je u rekama, jezerima, i atmosferi, i još manja količina Zemljine slatke vode (0,003%) je sadržana u biološkim telima i industrijskim proizvodima.

Važno je iz svega izvući veoma bitan zaključak za čovječanstvo, da vodu trebamo da čuvamo, štedimo i pazimo, jer će jednog dana ova planeta ostati bez ovog resursa, naša pokoljenja neće imati času svježe pitke vode, ako ne promijenimo odnos prema ovom resursu i samoj prirodi.