Vodomjeri se očitavaju svakog mjeseca osim internih vodomjera u stambenim zgradama koji se nalaze unutar stambene jedinice i oni se očitavaju 4 puta godišnje svakog trećeg mjeseca.

Početak očitavanja vodomjera počinje svakog 8 (osmog) u mjesecu a završava od 22. do 28. a najkasnije do 31. u mjesecu, u zavisnosti od broja dana u mjesecu, dana vikenda i državnih i vjerskih praznika.

Očitavanje se obavlja u skladu sa čitačkom listom (popisnom listom za teren koji pripada određenom inkasantu) za taj mjesec, a vremensko odstupanje očitavanja kod potrošača, u odnosu na prošli mjesec, može biti maksimalno 5 do 8 dana.

Očitavanje potrošnje kod potrošača koji imaju mjesečnu potrošnju veću od 500m³, kao i glavnih vodomjera stambenih zgrada, obavlja se tokom zadnja 3 dana očitavanja u datom mjesecu.

Očitavanje potrošnje kod potrošača koji imaju vodomjere u zajedničkim prostorijama (hodnicima zgrada) vrši se u periodu od 25. do 28. a najkasnije 31.og u datom mjesecu.

U slučaju nemogućnosti očitavanja vodomjera krivicom korisnika (član 31) inkasant ostavlja obavještenje o očitavanju vodomjera koje sadrži razlog nemogućnosti očitavanja i planirano vrijeme novog očitavanja vodomjera u istom mjesecu, a najčešće je to zadnji dan u mjesecu za dati mjesec.

Korisnik koji sam očitava vodomjer (član 29) mora dostaviti stanje na vodomjeru najkasnije do 28. u mjesecu i njemu vršilac očitava vodomjer najmanje jedan put godišnje i to sačinjavanjem zapisnika, a obavezno prije početka primjene nove cijene usluge (član 30).

Preuzmi dokument